KIERINKI
4. Puukkoseppä Janne Marttiini

Johan Henrik eli Janne Marttiini syntyi 2.5.1893 Kieringissä ison perheen esikoiseksi. Kittilästä saapunut suku oli uskonnollinen, joten Jannen uskonnollisuudessa ja saarnamatkoissa jatkuivat suvun perinteet. Janne oli vilkas, mutta jo lapsena hyvin kunnianhimoinen ja ahkera. ”Totuus, kunnia ja nöyryys” olivat kolme tärkeää sanaa, joita hän piti elämänohjeenaan.

Vuonna 1919 Kieringissä pidettiin rautaseppäkoulua, johon Janne osallistui ja myöhemmin hän meni vielä sepän oppiin Rovaniemelle. Ensimmäinen paja toimi Kieringissä, sieltä saattoi kuulua pajavasaran kalkkeen lisäksi myös Jannen virrenveisuuta. Vuonna 1928 hän perusti J. Marttiinin Puukkotehdas Oy:n Rovaniemelle, jonne muutti perheineen. Hän kauppasi itse puukkojansa maakuntaan ja hankki näin elatuksen suurelle perheelleen. Puukkojen kysyntä ja henkilökunnan lukumäärä kasvoivat tasaisesti. Marttiinin puukot tunnustettiin ja tunnistettiin koviksi kilpailijoiksi myös Kauhavan vahvassa puukkopitäjässä Etelä-Pohjanmaalla.

Janne Marttiini oli oman aikansa edelläkävijä; vientikauppa oli kovin epätavallista tuohon aikaan, mutta Janne oli ennakkoluuloton kauppamies ja tuotekehittelijä. Kilpailukykyisille, laadukkaille puukoille oli kysyntää, ja vuonna 1952 Janne teki ensimmäiset matkansa Yhdysvaltoihin. Matkoillaan hän toimi maallikkosaarnaajana, mutta edisti myös kaupantekoa ja näin aukesivat Yhdysvaltain valtavat markkinat ensiksi kalojen fileerausveitsille, sen jälkeen muillekin tuotteille. Matka sepänpajasta Kieringistä Yhdysvaltain markkinoille oli pitkä ja värikäs. Tehdas kasvoi, siirtyi Jannen poikien johtoon ja vielä seuraavallekin polvelle ennen kuin siitä tuli osa kansainvälistä konsernia, jossa Marttiinin puukot tekevät seuraa mm. Rapalan uistimille. Janne Marttiini kuoli vuonna 1970, mutta hänen puukkonsa jatkavat maailmanvalloitusta edelleen. Vuonna 2018 Marttiinin puukkotehtaan täyttäessä 90 vuotta, lanseerattiin perustajan historian kunniaksi puukkomalli nimeltään Kierinki.