KIERINKI
7. Kauppa

Kieringin Kauppa & Kahvila on toiminut nykyisessä kiinteistössä vuodesta 2011. Sitä ennen samassa kiinteistössä toimi Liisa Vaaramaan ja Juha Niemen Myllyvuoman valinta 1991 – 2006. Kaikkiaan Kierinkiin on rekisteröity vuodesta 1906 alkaen 11 kauppaa ja niiden lisäksi tiedetään olleen useita taloja, joiden aitoista myytiin esimerkiksi suolaa, jauhoja ja sokeria. Tällaisia ”aittakauppoja” tiedetään olleen ainakin Niemelässä, Ranuntissa ja Lahtelassa.

Juho Olli Vierelän ensimmäinen kauppa toimi 1906 – 1926. Osittain samanaikaisesti toimi myös Matti Alamartin kauppa, jota pidettiin 1912 – 1939. Alamartinin kaupan aikana aloitti myös Simo Uutela kauppiastoiminnan ostaen ja myyden pikkuhiljaa suurempia tavaramääriä, varsinainen kauppa Simolla oli toiminnassa vuosina 1929 – 1955. Simo oli tunnettu persoona, jonka kauppiasajoista on tallentunut paljon tietoja ja tarinoita. Monet tarinat liittyvät Simon eli Simpan kaupan kamariin kokoontuvista nuorista ja heidän illanvietoistaan. Samaiseen kamariin sijoitettiin vuonna 1931 urheiluseuran hankkima radio, jota kyläläiset kokoontuivat kuuntelemaan yhteisesti sovittuina aikoina. Simppa oli täysiaikainen kauppias, joka piti varsinaisen kaupan ohella myös savottakauppoja lähiseudun savotoilla. Hänen talossaan ei ollut viljelyksiä tai lehmiä, mutta hevosia kylläkin, sillä niillä kuljetettiin tavaraa autokuljetuksilta kaupalla ja kaupalta savottakaupoille. Kauppiasuraa hän teki kaikkiaan 45 vuotta, naimisiin hän meni vasta 54-vuotiaana ja eli satavuotiaaksi.

Simpan kaupan aikoihin kauppaa pitivät myös Olli Tikkanen, Mirjam Jylhäsalo ja Martti Suosalo, kukin noin kaksi vuotta, kunnes vuonna 1946 Johan Fredrik Vierelä eli Vieri-Reeti avasi oman kauppansa, joka toimi vuoteen 1989. Reetin kaupan toimiessa kylässä oli myös Onni Martinin kauppa Reetin kaupan vieressä vuosina 1954 – 1980. Jukka ja Silja Mikkolan kauppa toimi samassa Martinin kaupan kiinteistössä 1981 – 1990. Mikkolan kaupan jälkeen rakennettiin uusi kiinteistö, jossa Myllyvuoman Valinta toimi vuosina 1991 – 2005. Nykyisen kaupparakennuksen pihapiirissä on toiminut myös Kieringin Jetta-baari.