KIERINKI
10. Hietala

Hietalan tila numero 12 syntyi 1900-luvun alussa toimitetussa isojaossa. Tila on kuitenkin perustettu jo vuonna 1857 kruununtorppana, jonka ensimmäiset viljelijät olivat Kittilästä tulleet Mickel Johansson Kyrö vaimonsa Maria Stina Sakariaksentyttären kanssa. Isännän sairastuttua ja kuoltua tilanpitäjäksi tuli Uimaniemestä vuonna 1858 Karl Nilsinpoika Kumpula, joka avioitui myöhemmin Susanna Johanintytär Jeesiöjärven kanssa, he ottivat sukunimekseen talon mukaan Hietalan ja saivat kaksi tytärtä sekä vammaisen pojan, josta ei ollut tilan jatkajaksi. Vanhempi tytär Hilma avioitui Juho Aapo Raaterovan kanssa ja muutti Raaterovan tilalle, perheeseen syntyi kahdeksan lasta.

Nuorempi tytär Matilda puolestaan avioitui Kaarle Abiel Marttiinin kanssa, joka on rakentanut tilan nykyisen päärakennuksen. Taloon muuttanut vävy otti nimekseen Hietala, joten Hietalan nimi jatkui edelleen sekä tilan nimenä että sukunimenä. Abiel-isäntä tunnettiin hyvänä veisaajana, hänen kerrottiin osaavan virsikirjan ulkoa, vaikutteita tähän hän oli varmasti saanut perheeltään. Abielin perheeseen syntyi 11 lasta, joista nuorimmaisen pojan Arvin vaimo Lempi asui tilalla aina vuoteen 1992 asti, kunnes muutti Rovaniemelle. Arvin ja Lempin jälkeen Hietala siirtyi 2010-luvulle tultaessa nykyiseen matkailukäyttöön.

Hietalan pitkään ja värikkääseen historiaan kuuluvat hietaiselle maaperälle rakennetut monet rakennukset ja vahva maatalouden harjoittaminen. Hietalan pirtissä on toiminut seppäkursseja sekä kansakoulu vuosina 1948 – 1959, lisäksi Hietalassa oli pitkään kansakoulun opettajan asunto. Keskellä kylää sijaitseva Hietalan pirtti tunnettiin myös matkalaisten suosimana yöpymispaikkana, sinne pääsystä suorastaan kilpailtiin, sillä pirtti oli niin lämmin, että talvipakkasillakin tarkeni hyvin nukkua lattialla. Majoittujina oli usein myllymiehiä, sahan2 asiakkaita, kulkukauppiaita ja mustalaisia. Matkalaiset ostivat talosta kahvia, ruokaa ja ruokajuomia. Samalla matkaiset toivat kylän elämään mukavaa vaihtelua ja Hietalan pirttiin kokoontuikin usein myös kyläläisiä piisin äärelle tarinoimaan. Tänä päivänä Hietalan pirtti toimii tilausravintolana, jossa käyvät jälleen matkailijat ja talvi-iltaisin piisin äärellä nautitaan ruokailuista sekä kylän tarinoista ja historiasta. Hietala on kunnostettu ja kalustettu perinteitä kunnioittaen, pirtin seiniä koristavat nyt lukuisat taideteokset, vanhassa navetassa on kokoustilaa ja heinälato toimii kesäisin erilaisten tilaisuuksien näyttämönä. Pihapiiriin on tuotu vanhan ”pikkupuolen” tilalle uudempi rakennus, joka toimii myös kokous- ja taidenäyttelytilana, esillä siellä on myös lukuisia metsästysmuistoja. Uusin Hietalan pihapiirin rakennus on vuonna 2017 rakennettu majatalo, joka on peräpohjaistyyliin toteutettu 12 hotellihuoneen ja tilaussaunan kokonaisuus.